celulit_figura_anticelulitna-masaza_salon_zagreb_masaza

Celulit – odkud, kako s njim i protiv njega

Kombinacija (povećanih) masnih stanica u potkožnom tkivu, spore kapilarne cirkulacije i spore cirkulacije limfe uzrokuje natrpavanje međustaničnog prostora i tkiva između kolagenih vlakana (prikazano na slici). Za razliku od muškaraca, žene imaju drugačije strukturirano i slabije vezivno tkivo u donjem dijelu tijela, pa rezultat te kombinacije vizualno izgleda kao ono što nam je poznato pod celulit, često uz osjećaj težine u nogama i natečenih nogu (pogotovo uoči menstruacije zbog hormonalnih promjena u tijelu).

celulit_figura_anticelulitna-masaza_salon_zagreb_masaza_figura

Cirkulacija limfe, koja je zadužena za “čišćenje” međustaničnog prostora usmjeravajući svoju tekućinu iz tog prostora u krv (vene), može biti usporena iz više razloga: neredovita i jednolična prehrana, neaktivnost i puno sjedenja, uska odjeća, prekrižene noge prilikom sjedenja, premalo tekućine, loša prokrvljenost, genetika, itd. Cirkulacija limfe se odvija u segmentima uz pomoć limfne pumpe koja pod tlakom međustanične tekućine potiskuje sadržaj u smjeru venske cirkulacije (od periferije prema srcu). Ako se utječe na taj tlak, utječe se i na postiskivanje limfe. Najdjelotvorniji i gotovo trenutan način ubrzanja cirkulacije limfe je pritiskom na tkivo izvana (masaža, limfna drenaža) i kontrakcija mišića (tjelesna aktivnost).

Više o samoj limfnoj drenaži možete pronaći ovdje.
Uravnotežena i redovita prehrana, vježbanje, dovoljan unos tekućine i dovoljno sna nekim ženama je dovoljno da dovedu organizam u ravnotežu. No, kako su često i dalje konstantno prisutni i ovi ostali faktori zbog čega je do celulita i osjećaja težine u nogama uopće i došlo (prvenstveno puno sjedenja), masaže i/ili limfne drenaže su nezamijenjive jer ruke odrade taj mehanički poticaj izvana da se stvari pokrenu iznutra. A kad se pogon pokrene, puno je lakše i održavati ga.

Dok se limfnom drenažom utječe isključivo na cirkulaciju limfe i radi se na razini kože, masažom se prodire dublje i radi se (i) na povećanju kapilarne cirkulacije u dubljem tkivu i mišićima. Oboje je djelotvorno i korisno kod ljudi kod kojih nema kontraindikacija, i ako se pravilno izvodi.

Anticelulitne masaže su nešto što bi, prvenstveno iz medicinskih razloga, većina žena trebala uvrstiti u svoju rutinu brige za tijelo i zdravlje. Estetski rezultat je još samo dodatni bonus.
Svako tijelo je drugačije i ne postoji univerzalni recept, ali uglavnom se već nakon 3-4 tretmana znatno osjeti razlika i pod prstima i vizualno, uz ostalo tipa topli dlanovi i stopala, učestalo mokrenje, bolji san, općenita poletnost… Koliko će tretmana trebati sve skupa, ovisi od osobe do osobe i o zetečenom stanju. Kada se dođe do zadovoljavajućih rezultata, idealno je to zdravo tkivo održavati povremenim masažama.

Često se u kontekstu anticelulitnih masaža spominju bol i podljevi. To svakako nisu opuštajuće masaže, već čvrste ali podnošljive. Pritisak se treba prilagoditi individualnom pragu tolerancije i vrsti tkiva da ne bude neugodno. Što se češće zahvaćeno mjesto tretira, osjetljivost na bol se smanjuje, a tkivo postaje zdravije i čvršće. Pucanje kapilara, podljevi i slično rezultati su uglavnom nestručnog izvođenja tretmana i neinformiranosti o klijentu. Pokoja sitna masnica je moguća, ali treba ostati na tome.

Iz prakse moram dodatno naglasiti da treba postojati razumijevanje klijenta da je on sam najodgovorniji za svoje opće stanje organizma, a da su životni stil i navike najvećim dijelom zaslužni za to stanje, pa se (i) one trebaju mijenjati za dugoročne rezultate i zdravo tijelo.

Share your thoughts

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.