Banana-mrkva muffini

Banana-mrkva muffini

Original recept je od Marhe Stewart.
Ja sam napravila neke modifikacije original recepta, pa slijedi moja verzija.

 

Suhi sastojci:

  • 160 g integralnog brašna
  • 85 g zobenih pahuljica
  • 15 g fruktoze (potrošila sam steviju, inače bi stavila nju)
  • 1/2 vrećice praška za pecivo (7g)
  • 1/2 žličice soli
  • 60 g suhog voća (grožđice i nasjeckane suhe šljive)
  • cimet

 

Mokri sastojci:

  • 80 ml mlijeka
  • 4 srednje naribane mrkve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednja vilicom pretučena i zgnječena banana
  • 1 veliko jaje

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Izmiješati suhe sastojke i dodati suho voće.

Mrkvu naribati, a bananu nasjeckati na kolutiće i ispasirati vilicom. Dodati prethodno izmješane mokre sastojke, pa sjediniti sa suhima.

Dobivenu smjesu rasporediti u kalupe za muffine. Slobodno napunite košarice i malo više nego što sam ja (na slici), smjesa se ne diže kao muffini u koje ide bijelo brašno.

 

Peče se 15-20 minuta, ovisno o pećnici. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha nakon što ju piknete u muffin, gotovo je. Može se raditi i bez papira, samo se kalupi malo namaste.

 

Dio smjese mi je ostao (nisam htjela utrpati sve u kalupe da vidim kako će se smjesa ponašati s dizanjem), pa sam napunila 1 namašćen ramekin, dodala smjesu i ubacila u mikrovalnu na 3 minute na maksimalnu snagu. Premazala sam kolačićko otopljenom kockicom tamne čokolade i navalila.  Super fino! 🙂

 

9 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Marinareply
24. listopada 2013. at 20:28

e ovo mi je tako zanimljiva kombinacija! pokušat ću ih napraviti ovaj vikend, zanima me jel bi mogla umjesto ove 1 banane ubaciti 1 jabuku? i koliko je 15g fruktoze u ekvivalentu smeđeg šećera? 🙂

Figurareply
24. listopada 2013. at 23:02

Zašto bananu izbacivati? Nisam probala mijenjati jabukom, vjerojatno može proći. Muffini općenito podnose svakakve izmjene pa vjerujem da će i ovi. 🙂
Ako se ne varam, fruktoza je 3 puta slađa od šećera pa bi po tome bilo 45g. Inače, razlika između bijelog i smeđeg šećera je maltene nikakva. 😉

Marinareply
25. listopada 2013. at 22:50

ma, imam jabuka koje treba dokrajčiti uskoro pa pitam 🙂 a smeđi šećer trenutno imam doma. znam da je nikakva razlika, ali meni je nekako finiji smeđi pa njega kupujem… hvala na odg. kad ih napravim, javim kako je prošlo! 🙂

Figurareply
26. listopada 2013. at 6:21

Aha, mislila sam da je banana opet nastradala iz prehrane jer je na lošem glasu. 🙂 Ma stavite jabuke bez problema, sigurna sam da će ispasti dobro. Javite! 🙂

Marinareply
26. listopada 2013. at 8:58

ma ne, ja volim banane i ne bježim od njih. 🙂 pojedem ju često i kao međuobrok. a baš sam i pomislila da je pitanje postavljeno zbog rasprave na forumu 🙂 u svakom slučaju, javim!

Marinareply
26. listopada 2013. at 14:02

p.s. odlični su i s jabukom! 😀 hvala ti na divnom receptu!

Figurareply
26. listopada 2013. at 16:57

Jako mi je drago 🙂 Hvala tebi!
(A banana je zakon! Ne dam da se dira u sirotu bananu, uvijek prva nastrada u nekakvim "zdravim prehranama" :D)

Marinareply
27. listopada 2013. at 21:05

ma, banane su zakon! nikako mi nije jasno zašto su nekima "na crnoj listi", meni je to jedan od najdražih međuobroka, pogotovo na poslu… tako da muffine sljedeći put radim s bananom, a kojom su brzinom nestali, mislim da će to biti vrlo skoro… 🙂

Marinareply
9. lipnja 2014. at 22:05

samo da javim da su i s bananom savršeni! 🙂
jesi možda računala koliko kcal ima svaki?

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.