Mrkvozobeni tart (quiche) bez maslaca

Mrkvozobeni tart (quiche) bez maslaca

Varijacija na temu prošlotjednog integralnog tarta bez maslaca, u još (meni) boljoj varijanti. Radila sam ovaj puta u malo manjem kalupu (23 za razliku od prošlog 30cm) jer sam htjela bogatiji nadjev.

VERZIJA SA ŠPINATOM

 

 

Sastojci za podlogu:

  • 150g mrkve
  • 60g zobi u zrnu (mogu i zobene pahuljice)
  • 60g svježeg (posni) sira
  • 1 jaje
  • mala žličica praška za pecivo, sol

Nadjev:

  • 400g svježeg špinata
  • 150g posnog sira
  • 2 jaja
  • sol, papar, muškatni oraščić
Ovo tijesto se ne mijesi, već se sastojci pomiješaju i utapkaju u kalup. Mrkvu je potrebno naribati, zob usitniti u mlincu za kavu, pomiješati s ostalim sastojcima i vlažnom žlicom poravnati na papir za pečenje. Podignite i rubove koji će kasnije držati nadjev.
Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta, a za to vrijeme pripremite ostalo: špinat treba kratko blanširati u kipućoj vodi da malo povene, pa ga dobro ocijediti. U posudi pomiješajte 2 jaja, posni sir, začine i špinat.
Polupečeno tijesto napunite nadjevom.
 Vratite sve u pećnicu na još 15-20 minuta (dok ne porumeni).
Režite kada se malo ohladi i nadjev dodatno stegne.

Podloga se zna zalijepiti za papir za pečenje ako se odmah toplo ide odvajati, zato je bolje pričekati da se prohladi – onda ide ko po špagi.

Ako se razreže na 8 dijelova, svaki ima 91 kcal:
UH 8g
M 3g
P 8g

Dobar tek! 🙂

VERZIJA S TIKVICAMA

 

Sastojci za podlogu:

 

  • 150g mrkve
  • 60g zobi u zrnu (mogu i zobene pahuljice)
  • 60g svježeg (posni) sira
  • 1 jaje
  • mala žličica praška za pecivo, sol

Nadjev:

  • 250g naribane tikvice
  • 100g posnog sira
  • 3 jaja

sol, papar

 

Postupak je isti, samo se tikvice prethodno naribaju i posole da puste vodu na desetak minuta (dok radite podlogu), a nakon toga ja ih volim isprati od soli i ocijediti u šaci jer nam svaki višak tekućine produljuje vrijeme pečenja. Omjere u nadjevu možete mijenjati po volji.

Dobar tek!

VERZIJA S PORILUKOM I ŠUNKOM (kalup 30cm)

Sastojci za podlogu:

  • 150g mrkve
  • 60g zobi u zrnu (mogu i zobene pahuljice)
  • 60g svježeg (posni) sira
  • 1 jaje
  • mala žličica praška za pecivo, sol

Nadjev:

  • 200 g kuhane šunke
  • 200g posnog sira
  • malo nasjeckanog poriluka
  • 3 jaja
  • sol, papar

10 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

MIrela Jreply
27. ožujka 2014. at 23:31

Odlična mi je ova ideja za podlogu sa mrkvom i zobenima. Super!

Figurareply
28. ožujka 2014. at 10:03

Jelda? 🙂 Inspiriralo me negdje u bespućima interneta.
Hvala!

Ana. d.reply
30. ožujka 2014. at 21:39

Mrak, upravo guštala u ovom quicheu, jako je zasitan… uz čašu jogurta, savršeno! sad znam što ću praviti kad me spopadne želja za nečim konkretnim, a opet zdravim i finim :))

Figurareply
31. ožujka 2014. at 22:22

Da, zasitan a ništa kalorija. Drago mi je! :))

Anonimnoreply
23. veljače 2015. at 12:49

Napravila sam tart od "spinata".Nisam imala spinat nego kelj i njega sam blansirala sitno narezanog i dodala poriluk. 🙂
Recept je oodlican, cesto sam jela obicne tartove sa brasnom i tesko mi sjednu a ovaj je laksi,zdraviji i FINIJI.
Javim takoder kad probam i pravi,sa spinatom. Super recept :)))))

Figurareply
23. veljače 2015. at 14:20

O, pa super ideja za kelj i poriluk! Ma ti tartovi mogu trpiti nebrojeno mnogo nadjeva. A bitno da postoji i bolja varijanta podloge, meni je isto ovo super fino i puno bolje sjedne od standardnih brasno+maslac baza. 🙂 Hvala!

Ana (bug_lady)reply
23. kolovoza 2015. at 14:27

Upravo napravila malo izmjenjenu verziju, imam mali kalup za 1 osobu: podloga od posnog (1 velika žlica), mrkve, malo ljutog umaka, heljdinog brašna (30g) i 1 jaja, a nadjev od posnog (1,5 velikih žlica), malo jogurta, svježi špinat (nisam ga blanširala), svježi sitno narezani poriluk i 1 jaje. finoooooooo. mrkva mi je otkriće u tijestu 🙂

Majareply
24. kolovoza 2015. at 10:27

Zvuči odlično! 🙂 I meni je mrkva odlična u tijestu – da volumen, fino postane mekana, a niskokalorično i zdravo.

Ana (bug_lady)reply
25. kolovoza 2015. at 4:41

Taman sam dobila ručak za 2 dana, uz posni kao prilog. Sad kreće eksperiment kombinacije mrkve i posnog kao podloge u raznim kombinacijama podloge (kukuruzno, pirovo brašno itd…). Hvala ti na receptu!

Majareply
25. kolovoza 2015. at 21:14

Posni kao prilog, ti stvarno ne prepuštaš ništa slučaju 😀
Nema na čemu, hvala na posjeti! 🙂

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.