Figura_studio_salon_za_masazu_Zagreb_anticelulitna_masaza_sportska-ozljeda_limfna_drenaza

Ručna vs. aparativna limfna masaža (drenaža)6 min čitanja

S obzirom da je metoda relativno mlada (utemeljitelji dr. Emil i Estrid Vodder početkom 30-ih godina) manje se o njoj zna u usporedbi s klasičnom ručnom masažom.

Ipak, već je godinama poplava tretmana limfne drenaže po salonima, no problem je što se gotovo uvijek rade aparativni tretmani (i to samo nogu) koji su neučinkoviti u startu iz dva razloga: prvi je da niti jedan aparat ovdje ne može zamijeniti ljudske ruke koje su uvijek mogu i moraju prilagoditi zatečenom problemu, a drugi da se kod aparativnog tretmana ne prazne limfni čvorovi (karakteristični pokreti koje je nemoguće izvesti drugačije osim stručnom rukom), bez čega sam tretman nema smisla s obzirom da se ne oslobodi put za limfu koja bi tu kao trebala proći pod utjecajem tretmana.

Aparativna ili nestručno izvedena ručna limfna drenaža je neučinkovita, a u nekim slučajevima (ako postoje kontraindikacije) štetna i opasna. Zbog toga je, kao i kod klasične masaže, važno da oprezno birate svojeg terapeuta i da se bez ustručavanja raspitate o njegovom kredibilitetu.

Primjetila sam da, unatoč tome što je pojam “limfne drenaže” poznat, pogotovo među ženama, zapravo malo ljudi zna nešto konkretnije i o limfnom sustavu i o samoj limfnoj drenaži. Zato sada back to basics, s kratkim jednostavnim pojašnjenjima oko same limfe i tretmana koji se njome bavi.

 

Limfa i limfni sustav

Limfna_drenaza_figura_masaza_salon_zagreb

Limfa je tekućina mliječnog izgleda koja se sastoji od plazme, bijelih krvnih stanica i nešto crvenih krvnih stanica. Stvara se u međustaničnom prostoru tkiva i prenosi otpadne tvari i bjelančevine. Neprestano kruži tijelom putem limfnih žila koje predstavljaju mrežu kanalića, prolazeći tako kroz limfne žlijezde gdje se filtrira od bakterija. Sva limfa tokom dana prolazi kroz terminus (u korijenu vrata), zadnje postaje koja se u limfnoj drenaži tretira prije nego se limfa pridruži venskom sustavu na putu do srca. Dnevno je to oko 2,4 litre tekućine.

Limfni sustav nema “pumpu” kao što je slučaj sa kardiovaskularnim sustavom, već se tok limfe uspostavlja zahvaljujući kontrakcijama i opuštanju mišića, pulsiranju vena i pritiskom u tkivu izazvanog pokretanjem bliskih skeletnih mišića – kada je sve u redu. Kada nije, dio tekućine se može vratiti, može doći do većeg ili manjeg zastoja toka i sve to doprinjeti onome što zovemo ili znamo kao oteklinu, otečene noge, zadržavanje vode i sl.

Kada se dogodi zastoj limfe, nastaje limfni edem – nakupina bjelančevina i vode u vezivnom tkivu, i to je osnovna indikacija manualne limfne drenaže.

Općenito se limfni zastoj može dogoditi zbog infekcija i alergijskih reakcija, mehaničkih prepreka (uski odjevni predmeti, ozljede, operacije, zračenja), nedostatka kretanja ili dugih putovanja, hladnoće ili topline koja blokira limfni tok, bolesti bubrega ili proširenih vena, slabosti limfnih žila…

Limfna masaža (drenaža)

Manualnom limfnom drenažom obrađuju se limfni čvorovi oko problematičnog područja te se na taj način pomaže u uspostavljanju normalnog limfnog optoka.

Djelovanje limfne drenaže:

  1. Na vegetativni živčani sustav: aktivira parasimpaticus i dovodi do relaksacije i opuštenosti
  1. Na senzorne puteve refleksa boli: pravilno izvođenje dovodi do smanjenja ili potpunog uklanjanja boli
  1. Na imunosni sustav: podrška imunološkom sustavu pomoću limfne drenaže je u smislu da se pomicanjem limfe dopremaju sve štetne tvari (od kojih mogu nastati oboljenja) do limfnog čvora gdje postaju bezopasne za organizam
  1. Na limfni sustav: ima drenažno i detoksikacijsko djelovanje, s obzirom da se uklanja suvišak vode i proteina iz tkiva, metaboličkog otpada, toksina, bakterije. Zbog toga se povećava produkcija limfocita koji služe za obranu organizma od bolesti. Ne izvodi se u slučaju upala u akutnoj fazi jer bi stimulacija limfnih čvorova pospješila širenje klica i bakterija po organizmu.

Primjenjuje se kod: lokalnih edema, oteklina, loše cirkulacije, umornih i teških nogu, problema s venskom cirkulacijom i proširenim venama, trzajnih ozljeda vrata i glave, bolova u mišićima, glavobolja i migrena, nečiste i problematične kože lica, celulita, stresa i napetosti…

Izuzetno je korisna u tretiranju celulita, s obzirom da zastoj limfe direktno utječe na njegov nastanak (više o tome možete pronaći ovdje).

Ne primjenjuje se kod: malignih procesa, akutnih i kroničnih upala, povišene tjelesne temperature, aktivne tuberkuloze, tromboze, sumnjivih madeža, menstruacije tretmanom abdomena, metastaza, krvarenja. Pripaziti kod osoba s niskim tlakom, a kod trudnica izbjeći prvo tromjesječje.

Kod samog izvođenja limfne drenaže postoje stroga pravila kojih se treba pridržavati da bi tretman bio uspješno izveden i imao učinka. Glavna razlika od klasične masaže je da se izvodi na suhu kožu, pritisci su strogo dozirani (ne izaziva se crvenilo kože – hiperemija, koja je kod klasične masaže uobičajena i poželjna) i po točno određenom redoslijedu koje prati određeni broj ponavljanja istih pokreta. Smjer izvođenja pokreta prati tok limfe, tj. prema srcu, a sami pokreti su spori i opuštajući.

Prije svakog tretmana, bez obzira koji dio tijela se tretira, uvijek se treba obraditi područje vrata i zonu terminusa – mjesto gdje se centralno limfno stablo ulijeva u venski sustav pa u srce, kako bi se otvorio put za priljev limfe koja će stići iz problematičnog područja za vrijeme i nakon tretmana.

Svaki razgovor za vrijeme trajanja tretmana ometa njegovo izvođenje jer je potrebna koncentracija terapeuta, a i klijent treba potpuni mir za maksimalno opuštanje. To uostalom vrijedi i za klasičnu masažu, samo se u tom slučaju lakše tolerira (najčešće klijentova 🙂 ) potreba za razgovorom.

Sam tretman se dakle izvodi u tišini i/ili uz opuštajuću muziku, a trajanje ovisi o području koje se tretira i problem koji je zatečen – uglavnom se kreće između 15 i 60 minuta. Nikada se ne radi cijelo tijelo odjednom da se ne optereti srce naglim prilivom venozne krvi u koju se slijeva limfa.

Najčešće se radi kombinacija:

VRAT + RUKE (opcionalno lice + trbuh) – trajanje oko 30min (do 45 ovisno o dodacima)

VRAT + NOGE (opcionalno lice+ leđa + stražnjica) – trajanje oko 45 min (do 80 ovisno o dodacima)

VRAT + LICE – trajanje oko 15 min

Poslije svake limfne drenaže može se javiti pojačano mokrenje (često karakterističnog mirisa urina), što je znak uspješno odrađenog tretmana. U nekim slučajevima potreban je određeni broj tretmana da bi se postigao taj efekat, ovisno o obimu limfnog zastoja.

Uza sve ovo, ručna limfna drenaža je daleko najopuštajući tretman na kojem sam osobno ikada bila, pa svakako preporučam da isprobate, naravno kod provjerenog terapeuta. 🙂

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

nina marnreply
7. svibnja 2015. at 14:03

ej, super članak! Imaš možda nekog masera za preporučiti u području Zagreba? (može i privatno na lososs[at]gmail(com). ) Dosta mi je raznoraznih dibidusa koji imaju aparat, a ne znaju ni postavke odrediti, pa to bude nasumično stiskanje ruku, nogu, abdomena.. vrat naravno nitko ne radi. Pa me zanima probati 'pravu stvar'. Hvala 🙂

Figurareply
9. svibnja 2015. at 16:25

Hvala, Nina 🙂 Razumijem frustraciju. Limfnu drenažu radim ja, tako da se slobodno možemo dogovoriti za termin. Šaljem mail 🙂

Anonimnoreply
13. srpnja 2016. at 11:21

Bok! I ja sam zainteresirana za limfnu masažu pa ako me možeš kontaktirati na privatni mail da se dogovorimo za tretman. Hvala!
antonia.finderle@gmail.com

zrinka racicreply
25. listopada 2017. at 10:50

RADIM I JA I TO NAKON MASTEKTOMIJE I SL STANJA.UJEDNO RADIM I BANDAŽU

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.