Ekstrakt vanilije

Homemade: Ekstrakt vanilije

Sastojci:

  • 250 ml votke (ili nekog drugog alkohola tipa brandy ili rum, no votka je najneutralnija i “najčišća”).
  • 3-5 mahune vanilije
Mahune prepoloviti, ostrugati sjemenke pa i njih i mahune staviti u suhe bočice koje se onda napune alkoholom, zatvore i stave na tamno mjesto (npr. kuhinjski element koji se rijetko otvara).
Ostaviti tako minimum mjesec dana, najbolje dva, ali općenito što dulje stoji ekstrakt je bogatiji.
Za “brži” proces može se staviti više mahuna, pa nadolijevati alkohol kako trošite ekstrakt.
Jako jednostavno, a rezultat je odličan. Na sličan način mogu se raditi i drugi ekstrakti – baza je uvijek ista, a mijenjaju se dodaci: naranča, badem, menta, kakao, limun, kokos.. To mi tek dolazi na red, vanilijom je probijen led. Pffff, koja rima! 
Moje bočice su kupljene u Offertissimi za neku siću, svaka ima 100ml.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Zeza Sreply
18. listopada 2014. at 22:14

Stvarno sam zahvalna što si ovo podijelila s nama!
Obično sam mahune vanilije stavljala u staklenku s šećerom. To je bilo dobro što se tiče arome, međutim, šećer bih trebala izbjegavati.
Ovaj recept je baš to što mi treba 🙂

Figurareply
20. listopada 2014. at 20:40

Drago mi je 🙂 Ja šećer ni nemam doma. Imam problem kada ga gosti požele u kavi ili čaju. 😀

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.