Cupping terapija

Figura_studio_salon_za_masazu_Zagreb_anticelulitna_masaza_sportska-ozljeda_limfna_drenaza_terapijska_masaza_masaza_za_trudnice_cupping_terapija

Cupping je metoda iz alternativne medicine stara par tisuća godina, a vuče korijene iz Kine, Egipta i općenito bliskoistočnih i istočnih kultura. Na Zapadu se koristi kao komplementarna terapija, najčešće kod tretiranja Trigger točaka (koje se na dosta mjesta podudaraju s akupresurnim točkama Istočne medicine), ali i u klasičnoj i anticelulitnoj masaži za postizanje hiperemije (lokalne prokrvljenosti).

Terapeut za rad koristi čašice koje su najčešće staklene, silikonske ili plastične. Svaka vrsta podrazumijeva svoju tehniku baratanja, a sve rade na principu stvaranja vakuuma između površine kože i unutrašnje strane čašice, nakon što ih se postavi na kožu klijenta. Jačina usisa zraka iz čašice se može kontrolirati, te se na taj način prilagođava potrebi terapije. Čašice se mogu pomicati po tijelu ili postaviti na određena mjesta i ostaviti da djeluju onoliko dugo koliko terapeut procijeni (uglavnom od par minuta do 15-20 min).

Zbog nastalog vakuuma i odizanja kože, izvlači se krv iz žila direktno u tkivo. Smatra se da tijelo misli da je ozlijeđeno stoga započinje proces upale i šalje antitijela na to područje kako bi ga izliječilo. Cupping terapija je djelotvorna kod bolnih i zategnutih mišićnih stanja, gdje je generalno usporena mikrocirkulacija i otežana izmjena otpadnih i hranjivih tvari, te kod celulita iz istog razloga. Cirkulacija je prirodni način liječenja tijela, pa je poboljšan krvotok odličan početak tog procesa.

Tragovi (krugovi), koji ostaju nakon držanja čašica na istom mjestu određeno vrijeme, nastaju zbog izlijevanja krvi iz kapilara u površinsko tkivo, to je normalan dio terapije i ne boli. Tragovi ostaju vidljivi otprilike 5 do 10 dana, ovisno o stanju tijela prije terapije. Također, boja krugova nakon terapije su indikativni terapeutu i daju mu dodatne informacije o stanju tkiva. Okolini koja nije upućena u cupping, tragovi djeluju poput masnica i najčešće upućuju zabrinute poglede i komentare njihovom vlasniku. Ipak, za razliku od masnica i hematoma, ovi tragovi nisu bolni na dodir jer prilikom terapije ne dolazi do rupture tkiva.

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.