Masaža za trudnice (Prenatalna masaža)

Figura_studio_salon_za_masazu_Zagreb_anticelulitna_masaza_sportska-ozljeda_limfna_drenaza_terapijska_masaza_masaza_za_trudnice

Žena prolazi kroz mnogo emocionalnih, hormonalnih i fizičkih promjena tijekom trudnoće, na koje se treba postepeno prilagoditi da bi se osjećala ugodno koliko je to moguće. Bolovi, slaba cirkulacija, oticanje nogu, ukočenost, nesanica, razni pritisci u regijama tijela gdje ih inače ne osjećamo – sve su to uobičajeni problemi u trudnoći. Najčešća je bol u leđima, a često se nastavlja i tokom dojenja i nošenja djece. Umirujući efekt masaže pomaže pri opuštanju, smirenju i postizanju efekta ‘nešto konačno radim za sebe’, a terapeutski učinak je usmjeren upravo na posebne potrebe trudnica – olakšavanje boli, poboljšanje cirkulacije i općeg izgleda kože, smanjenje otečenih nogu.

Postoje stanja koja mogu ili ne moraju biti povezana s trudnoćom, ali isključuju masažu ili određene vrste masaže. Neke od kontraindikacija za prenatalnu masažu su mučnine i povraćanje, visoki krvni tlak, preeklampsija, bolovi u trbuhu, jači iscjedak (pogotovo krvavi), dijabetes… Prije prve masaže potrebno je posjetiti liječnika i dobiti njegovo odobrenje. Općenito, trudnoća treba biti urednog tijeka, a trudnica se treba osjećati generalno dobro. Također je preporuka, s obzirom na specifičnost prvog tromjesečja, radije pričekati s ovom vrstom tretmana do početka 2.tromjesečja, a isto vrijedi i za limfnu drenažu.

Položaj trudnice u masaži se individualno prilagođava, a najviše ovisi o tjednu trudnoće i subjektivnom osjećaju žene što joj odgovara, a što ne. Nakon 22. tjedna, zbog povećanja volumena maternice i težine djeteta, može doći do pritiska na krvne žile prilikom ravnog ležanja na leđima. Trudnicu to i samu počinje osjetno smetati, pa je od tog perioda bolje izbjegavati taj položaj. Za neko kraće trajanje tretmana (npr. obrada vrata i lica) uzglavlje se može podići, te se na taj način leđa rasterete. Ipak, najbolji položaj je na boku – i za masažu leđa i masažu nogu. Na jednom boku se obradi jedna strana tijela, a druga strana nakon okretanja na drugi bok. Za dodatnu udobnost postave se jastuci između nogu, ispod glave i ispod trbuha ako je potrebno.

Pritisak može biti konkretan, ali ne smije biti prejak. Koristi se hladno prešano bademovo ulje, bez dodataka eteričnih ulja.

Izvodi se u trajanju od 30 ili 60 minuta.

 

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.