Terapijska masaža (Trigger Point i Miofascijalna masaža)

Figura_studio_salon_za_masazu_Zagreb_anticelulitna_masaza_sportska-ozljeda_limfna_drenaza_terapijska_masaza

Trigger točke (TrP) su hiperiritabilne točke, bolni okidači u zategnutim mišićima. Često su nazivane miogelozama, čvorićima, kvrgicama i sl. Hipoteza nastanka i karta njihovih pozicija na tijelu postavljena je još 1942. (Travell i Simons), a danas znamo da se one mogu pojaviti bilo gdje u mišiću, a najčešće u trbuhu (svakog) mišića i na mjestima gdje se spajaju s drugim tkivima. Glavna karakteristika im je da uzorkuju prenesenu bol na udaljenom mjestu spontano ili njihovom stimulacijom. Znanost iza samog mehanizma nastanka TrP-a do danas još nije jasna, pa su za sada hipoteze ostale hipoteze,  no znamo dovoljno da ih možemo tretirati i ubirati plodove mehaničkog utjecaja masaže.
Trigger točke mogu biti aktivne i latentne. Aktivne bole cijelo vrijeme – i u mirovanju, odašilju bol u drugi dio tijela što pak može rezultirati lančanim aktiviranjem latentnih trigger točaka. Latentne ne uzorkuju prenesenu bol već lokalnu – kada ih se pritisne ili pri kontrakciji mišića. Mogu postati i aktivne TrP, a aktivne se mogu vratiti u latentne. Najčešći simptomi aktivnih TrP točaka su ograničeni opseg pokreta u nekom zglobu tijela ili kralježnice, žarenje i peckanje u mišiću, glavobolje, trnjenje prstiju ruku itd.

Trigger Point masaža podrazumijeva primjenu tehnike fine palpacije, određenog intenziteta i trajanja, nježnog ali konkretnog i dubokog pritiska kojim se direktno obrađuju aktivne i latentne Trigger točke. Tijekom njihovog tretiranja dolazi do kemijskog procesa otpuštanja toksina (iritabilnih biokemikalija) iz čvorića, što onda kiseli okolno tkivo u koje se prelijevaju. Klijent to osijeća kao žarenje i bol. Kako se masažom tijelo prokrvljuje i cirkulacija krvi i limfe krene efektivnije odrađivati svoj posao, odradi i izbacivanje tih “iscijeđenih” toksina iz mišića i ostalog tkiva. Potiče se mikrocirkulacija, a kontrahirani mišićni snopovi se otpuštanjem toksina mehaničkim djelovanjem na TrP vraćaju u prvobitno stanje – odmah ili s vremenom, ovisi o zatečenom stanju.

Fascija je čvrsto vezivno tkivo koje ima nevjerojatno jaku otpornost na istezanje i općenito je vrlo jaka. Kontinuirana je i reagira na sve što se u tijelu događa. Pod kontrolom je autonomnog živčanog sustava, što znači da ju ne možemo svojom voljom kontrolirati. Obavija sve strukture u tijelu – od krvnih žila, preko živaca, organa, kostiju, do mišićnih skupina i samih mišića, koje nazivamo miofascijama. Fascije se također kontrahiraju – i to čak i neovisno o mišiću kojeg obavijaju, a posljedično utječu i na način našeg pokretanja. Kada je u zdravom stanju, skliska je i mokra kako bi omogućila nesmetano i lagano klizanje pojedinih dijelova tijela prilikom pokretanja.

Zbog ozljeda, operacija, kroničnog emocionalnog i psihičkog stresa, manjka fizičke aktivnosti i istezanja, ukorijenjenog obrasca pokreta i loše posture tijela, fascija postaje kruta, rigidna i bolna, a kako krvne žile i živci prolaze i kroz nju, teže se opskrbljuje hranjivim tvarima i kisikom. U takvom stanju onemogućuje normalno pokretanje, uzrokuje slabu fleksibilnost, propriocepciju i mobilizaciju zglobova, a ozljede teško zacijeljuju i često se vraćaju. Kako je povezana s mišićima, ne smijemo isključivati jedno od drugoga, već usmjeriti dodatnu pažnju i (samo) njoj. U terapijskoj masaži, uz naglasak na obradu Trigger točaka, koriste se i manualne tehnike za rad na fascijama, koje se prilagođavaju klijentovim potrebama i razlozima dolaska.

Izvodi se u trajanju 45 i 90 minuta.

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.